Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΑΚΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥΣ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ


Φίλοι και φίλες καλημέρα ,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει κάποια μικρά βήματα με σκοπό να διευκολύνει τη ζωή των ατόμων με ειδικές ικανότητες , βελτιώνοντας την πρόσβαση στον τομέα της πληροφόρησης, των μεταφορικών μέσων όπως και στην αγορά εργασίας. Για την αποτελεσματικότητα της εν λόγω προσπάθειας , χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα προωθήσει την συμμετοχή ,την κατάρτιση και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες σε όλα τα επίπεδα , καθώς και τη χάραξη πολιτικής προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες και να βοηθηθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Ο Δήμος μας το έτος 2003-2004 συμμετέχοντας στη Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εφάρμοσε πρόγραμμα που βασικό στόχο είχε την ανάπτυξη κατάλληλων μορφών προληπτικών και δυναμικών πολιτικών για την προώθηση της ένταξής των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην αγορά εργασίας , αποφεύγοντας το έντονο αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες με 80 ενδιαφερόμενους , με στόχο την δημιουργία μιας κάρτας δεξιοτήτων και την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση. Με το πέρας του προγράμματος 8 εξυπηρετούμενοι βρήκαν εργασία στον ιδιωτικό τομέα , ενώ ο Δήμος απορρόφησε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 12 άτομα τα οποία μέχρι σήμερα εργάζονται.

Την τελευταία τριετία , είναι απαραίτητο να τονίσουμε το γεγονός ότι σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα που δημοπρατούνται , είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια ή μη , υπάρχει πάντα πιστή εφαρμογή της οδηγίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προσβασιμότητα τόσο των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε όλα τα σημεία της πόλης με την τοποθέτηση ειδικών ραμπών όσο και των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης με την τοποθέτηση οδηγών στα πεζοδρόμια.

Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες όλων μας δεδομένου ότι με την στάση και τον τρόπο ζωής μας , καθιστούμε μέχρι και απαγορευτική την κίνηση στους δρόμους για τους συνανθρώπους μας με κάποια μορφή αναπηρίας. Ο Δήμος είναι απαραίτητο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εφαρμόζοντας επακριβώς τον νόμο για όσους παρανομούν και εμποδίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα παρκάροντας παράνομα στις ράμπες και εμποδίζοντας τους να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια και αυτονομία.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για την βελτίωση όλων των Δημοτικών κτιρίων ώστε να εφαρμοστεί η οδηγία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ήδη κάποια κτίρια διαθέτουν ειδικά ασανσέρ , ειδικά WC για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ στο στάδιο της δημοπράτησης του έργου βρίσκεται η μελέτη για τα παλαιότερα κτίρια.

Όσο αφορά τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας , αρκετά περιστατικά με κινητικά προβλήματα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Τα συγκεκριμένα περιστατικά στηρίχθηκαν ψυχολογικά και βοηθήθηκαν να ενταχθούν στην κοινωνία με το να βγουν από το σπίτι τους και να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι όσα και αν γίνουν από την τοπική κοινωνία ή από την Πολιτεία όλα δεν θα είναι σημαντικά , αν εμείς όλοι δεν σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας με ειδικές ικανότητες, με ειδικές ευαισθησίες αντιμετωπίζοντας τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας με ίδια δικαιώματα. Μόνο όταν δούμε τα άτομα με ειδικά προβλήματα να λειτουργούν ως αυτόνομα άτομα μέσα στην κοινωνία και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δραστηριότητες τότε μόνο θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα έργα υποδομής που έγιναν ή θα γίνουν μελλοντικά .

Ας γίνει οδηγός μας η φράση του αμερικάνου αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ,

«Δεν μπορεί κανείς να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς κανόνες, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δεν μπορούν να μεταβάλλουν τα αισθήματα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ