Σελίδες

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΑΚΟΣ: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Η σημερινή ημέρα έχει σκοπό να τιμήσει το ρόλο της γυναίκας ως μητέρα. Να τιμήσει την Μάνα που είναι το θεμέλιο του κόσμου τούτου, τη Μάνα που αφιερώνει όλη της τη ζωή στα παιδιά της , που κλείνει με λαχτάρα στην ψυχή της το πρώτο τους χαμόγελο , που φυλάει σαν ιερό κειμήλιο την πρώτη τους αδέξια λέξη . Η Μάνα , με αστείρευτο κουράγιο διδάσκει τη ζωή , διδάσκει τον τρόπο να επικοινωνούμε , μας διδάσκει τον τρόπο να αποκτάμε φίλους , να λέμε ευχαριστώ , μας διδάσκει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Η Ελληνίδα Μητέρα είχε όμως και θα έχει ένα παραπάνω καθήκον . Να αναστήσει Έλληνες , να τους διδάξει τα χριστιανικά ήθη και έθιμα και να τους γαλουχήσει με τις αξίες της φυλής μας και του πολιτισμού μας που άνοιξε δρόμους στους λαούς του κόσμου.

Αν αγαπητοί φίλοι , ηρωισμός είναι όχι μόνο η δύμανη της ψυχής αλλά και το πνεύμα αυτοθυσίας , που ξεπερνά τις δυνατότητες των μέσων ανθρώπων, τότε τι άλλο από ηρωίδα είναι η γυναίκα που δίνει το είναι της , χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Μόνο Σεβασμό και απέραντο θαυμασμό μπορούμε να νοιώσουμε για τη Μητέρα που αν και έχει επωμισθεί σήμερα πολλαπλούς ρόλους , αποδεικνύει ότι η πραγματική αγάπη της μάνας όλα τα μπορεί.

Υπάρχουν άπειρα κείμενα αφιερωμένα στη Μητέρα, που επιχειρούν να αποτυπώσουν το θεάρεστο έργο της και την αγία της μορφή. Κανένα όμως κείμενο , κανένα πανεπιστημιακό δίπλωμα , ούτε μετάλλιο , ούτε βραβείο ή χρηματικό ποσό , δεν αντικαθιστά την μητρότητα , ούτε μπορεί να δοθεί στις γυναίκες που αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν το μεγαλύτερο λειτούργημα επί της γής , να γίνουν μητέρες.

Σ’ αυτό το σημείο να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σ΄εσάς , τις γιαγιάδες , που με αξιοθαύμαστο ζήλο συνεχίζετε να προσφέρετε , σ’ εσάς που είστε μια όαση αγάπης και στοργής , σ’ εσάς που στο δύσκολο κόσμο που ζούμε στηρίζεται το θεσμό της οικογένειας. Ούτε λουλούδια , ούτε λόγια αρκούν να εκφράσουμε όλα αυτά που νοιώθουμε για εσάς , γιαυτό υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά σας και από τα βάθη της καρδιάς μας σας λέμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Πριν κλείσω αυτή τη σύντομη αναφορά μου και πριν ξεκινήσει η εκδήλωση που με τόση αγάπη το προσωπικό και τα μέλη του ΚΑΠΗ έχουν διοργανώσει θα ήθελα να αναφέρω ένα τρίστυχο που πραγματικά φανερώνει το μεγαλείο που περικλείει η λέξη ΜΗΤΕΡΑ - ΜΑΝΑ .
Δεν υπάρχει τίποτα πιο βελούδινο από την αγκαλιά της ,
Κανένα λουλούδι πιο όμορφο από το χαμόγελό της,

Κανένα μονοπάτι πιο ανθισμένο από αυτό που εκείνη περπάτησε .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΓΡΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ